Inici » Miquel Coll: “Hi hauria d’haver un sindicat d’àmbit estatal que recollís el sentir de tots els pagesos ecològics”

Miquel Coll: “Hi hauria d’haver un sindicat d’àmbit estatal que recollís el sentir de tots els pagesos ecològics”

En Miquel Coll és, des de l’any 2017, president de l’Associació de Producció Agrària de Mallorca, una entitat potent que està transformant el panorama d’aquest sector a l’illa. Des d’obradors, una ADV pròpia, i canals de comercialització conjunta. Fan xarxa amb altres entitats, impulsen una cooperativa de producció eco i publiquen cada any una agenda amb consells i informació relacionada amb l’agricultura ecològica. Hem parlat amb ell sobre la situació del sector, dels reptes i les oportunitats que detecten i com les estan entomant.

Text i imatges: Alba Gros.

En Miquel Coll no volia ser pagès. Les hores passades fora vila, amb els avis paterns i materns, eren en el seu moment “més una purga” que no pas un entreteniment gustós, segons ell mateix recorda. Segurament per això ni es va plantejar d’estudiar agronomia i va fer els estudis d’enginyeria industrial. Però la crisi del totxo, cap al 2008, va propiciar que en el seu cap o en el seu cor saltés un ressort que el fes remirar la terra: “me va venir una certa crida”, diu. Així que es va començar a formar, va agafar les finques familiars, es va associar a l’entitat mallorquina que aglutina productors i productores eco i, al cap de deu anys, en va sortir escollit president.

Fa poc heu acabat una diagnosi de la situació de la producció agrària ecològica a Mallorca.
Sí, per saber cap on havíem de dirigir les polítiques, cap on havíem d’incidir… era important saber què som, què feim, què produïm i com està estructurat el sector. Per això la Conselleria ens va encomanar aquesta tasca, cosa que ens ha permès tenir una foto molt bona del sector perquè s’han fet moltíssimes entrevistes…

I com heu trobat el sector?
Dins el context de les explotacions agràries, les ecològiques són les que tenen pagesos més joves, amb una mitjana d’edat molt més baixa que les convencionals –que estan en una edat mitjana propera a la jubilació–, amb un perfil de gent més formada –gent que ha entrat al sector agrari des d’altres sectors i que han optat per l’ecològic. D’altra banda, any rere any augmentam superfície conreada, nombre d’operadors… hi ha un creixement sostingut any rere any de l’agricultura ecològica a Mallorca.

Cada any us arriben a Mallorca setze milions de turistes. Com condiciona el sector?
L’impacte del turisme es deixa sentir en moltes coses, com per exemple en les normatives relacionades amb la política del sòl, molt marcades per la pressió del sector constructiu i turístic, que moltes vegades han anat de la mà. Tenim una llei de sòl rústic que permet construir amb 14.000 metres quadrats fora vila que, de facto, és urbanitzar tota l’illa. A més, el fet de poder accedir a la terra és molt complex perquè el preu no ve marcat per la capacitat productiva que pugui tenir sinó pel benefici econòmic que pot generar en una venda immobiliària.
Quant a demanda, un dels perfils de turista (amb 16 milions en tenim de tot tipus) sí que demana producte eco i fet aquí. Això ha impulsat subsectors, sobretot en producte elaborat i com a màxims exponents el vi i l’oli. També ha vingut molt d’inversors de fora que han posat els diners en finques –més en vi que en oli– i que no comercialitzen aquí, la producció se’n va al país d’origen dels inversors. Totes aquestes coses distorsionen molt el teixit de fora vila.

Com és la finca tipus de producció agrària ecològica?
Aquí et trobes que hi ha molta heterogeneïtat. En (…)