Coneix el banc

Volem fer accessibles a tothom les varietats locals cultivades del nostre país, protegint-les de registres comercials i portant-les altra vegada als horts de cada casa.

Per això tenim el banc de llavors Esporus i també per això posem a disposició de tothom llavors de les varietats que conservem. La participació en mercats, la divulgació a partir de tasts populars, i la difusió en mitjans de comunicació són eines que ens hi ajuden.

La biodiversitat agrícola és un llegat que ens ha arribat de mans de les generacions pageses anteriors. Cada varietat local és com una catedral viva construïda a partir del coneixement i l’experiència d’una cultura i un espai geogràfic concret.

Conèixer, conservar i multiplicar els recursos genètics propis ens garanteix l’autosuficiència i ens allibera de la dependència de grans multinacionals que controlen el mercat de les llavors i dels fitosanitaris.

Què fem?

Fem recerca, multiplicació, conservació i divulgació de les varietats locals que ens cedeixen pagesos i pageses d’arreu de Catalunya. A més de conservar el material genètic, conservem la informació agronòmica i cultural que hi està vinculada.

En total conservem més de 380 varietats, la majoria hortícoles. Totes elles les posem a disposició de professionals i persones aficionades perquè tornin a ocupar els horts, les cuines i els plats del país

Com ho fem?

Per conèixer millor cada una de les varietats n’estudiem les característiques, en cerquem referències històriques i les protegim entrant-les en el Catàleg de varietats locals d’interès agrari de Catalunya i en el Banc de llavors de la Generalitat de Catalunya per garantir-ne la supervivència.

Seguim un calendari de multiplicació perquè totes les llavors tornin a camp abans que perdin la seva capacitat de germinació. D’aquesta manera els donem l’oportunitat de continuar adaptant-se a l’entorn i a les noves gestions en producció ecològica. Un cop multiplicades les posem a disposició de tothom.

On i amb qui?

Per multiplicar-les utilitzem parcel·les de la finca de producció ecològica can Poc Oli de l’Escola Agrària de Manresa, de la Generalitat de Catalunya.

Comptem amb finques i persones col·laboradores que ens ajuden en la feina de camp i en la neteja de les llavors. Col·laborem amb assajos d’investigació sobre les varietats locals aportant la nostra feina i el nostre coneixement.

Formem part de la Xarxa Catalana de Graners.

El catàleg

Consulta la base de dades de totes les varietats conservades al banc en aquest enllaç.

Tingues en compte que només estan disponibles les varietats que s’han multiplicat en els darrers anys. Les trobaràs a la venda a través de la botiga en línia i a diferents punts d’arreu de la geografia catalana (consulta el mapa)

Totes les varietats del banc es multipliquen de mica en mica i tard o d’hora estan disponibles per a tothom.