Inici » Revolta: agrocomposatge descentralitzat de residus orgànics municipals

Revolta: agrocompostatge descentralitzat de residus orgànics municipals

Text i imatges: Josep M. Vallès Casanova. Tarpuna SCCL

Descentralitzar la gestió dels residus orgànics podria facilitar el retorn de matèria orgànica a les finques agrícoles. En aquest article, l’autor ens presenta una proposta innovadora amb una màquina de pretractament que permet de manera òptima aquest aprofitament i la circularitat de la matèria orgànica.

Revolta. Una màquina que permet la gestió dels residus orgànics descentralitzadament

“No fa tants anys els pagesos del Prat anaven a Barcelona amb els seus carros plens de verdures i en tornaven amb el carro ple de fems de les vaqueries de la ciutat”. Aquesta és una afirmació escoltada en una jornada sobre compostatge a Can Comas i que confirma una cosa que ja sabíem, que l’agricultura ha estat històricament lligada a la gestió de la matèria orgànica.

Existeixen moltes propostes que incorporen de nou l’agricultor en una gestió descentralitzada de residus. Al País Basc i a Galícia s’han implantat alguns projectes en pobles petits i Àustria és el model més habitual de gestió dels residus orgànics de les ciutats. L’avantatge principal de la gestió descentralitzada és que incorpora la implicació de qui genera el residu i de qui l’aprofitarà. Aquest tractament de proximitat provoca, només pel fet de ser proper, una millor qualitat del procés, a diferència dels sistemes centralitzats que desconnecten mentalment la ciutadania del problema i de la seva gestió.

Les alternatives tècniques per implementar aquest tipus de projectes descentralitzats de gestió de residus orgànics són variades i s’han d’adaptar a cada situació particular. En aquest article us presentem una proposta de la cooperativa Tarpuna basada en un pretractament electromecànic en origen.

 

LA MÀQUINA REVOLTA

Revolta és el nom de la màquina que fa aquest pretractament de la matèria orgànica. S’instal·la al mateix establiment, menjador, restaurant o escola que produeix els residus. Té unes dimensions relativament petites (el model més petit fa 1,5 metres de llarg, 0,6 d’ample i 0,9 d’altura) i pot cabre en algun racó on es pugui endollar i treure una sortida de ventilació.

La màquina realitza una primera descomposició del residu, l’asseca i l’higienitza. L’aspecte fosc i descompost del producte que s’obté de la màquina pot donar peu a malentesos perquè no és un compost, es tracta (…)