Un cop conclosa la temporada d’hivern, havent recollit les darreres remolatxes, pastanagues, raves, naps, cols, bròquils i coliflors i havent deixat espigar les millors plantes per a la producció de llavors, el primer que fem és triturar i incorporar al sòl les tiges, arrels i restes vegetals, romanalles d’aquestes darreres hortalisses. Prèviament, haurem planificat la col·locació de cada una de les hortalisses a plantar en els rodals o bancals corresponents i hem fet els preparatius pertinents per acollir totes aquestes sembres de primavera amb les millors condicions possibles.
Text: Jesús Vegas i Miquel Macias i Arau | Imatges: Xavier Mas, Joop van de Berg, jesús Vegas i Miquel Macias | Il·lustracions: Begoña Carrillo
A finals d’hivern, amb la participació cooperativa de diferents hortolanes, duem a terme la gran jornada de sembra. Com que la terra encara és freda i persisteix el risc de glaçades que perjudicarien la germinació, sembrem les llavors a l’hivernacle, algunes directament al terra i altres en safates. En dia de fruit, fem una primera sembra de diferents varietats de solanàcies: tomates, pebrots i albergínies. I quan la lluna se situa en posició favorable al creixement de les fulles, sembrem apis, julivert, bledes, enciams de diferents menes i escaroles.
Més endavant, a mitjans d’abril, farem una segona tongada de sembra de totes aquestes espècies i varietats perquè la collita vingui esglaonada. A les tomates, aleshores hi afegirem les de servar. La tomata és dels productes de l’hort més aclamats, però també un dels que ens porta més feina pels seus requisits i perquè, en ambients humits com el de la Garrotxa, cal atendre-les amb especial cura per evitar l’atac de fongs i altres malures. Durant el creixement els fem diferents tractaments preventius amb preparats antifúngics i reforçants:
cua de cavall, ortiga, all, àcid làctic, caldo bordelès, oli de nim, etc.
L’altra estratègia és treballar amb diferents varietats antigues per trobar les que millor s’adapten a cada hort. Al banc de llavors disposem d’una dotzena i mitja de varietats diferents, i les que més s’adapten a l’hàbitat del Trull són: pera buida, poma plena, del bitxo, cor de bou, i les de servar pell de préssec i de Llagostera.
A finals de març, també dins l’hivernacle, fem una primera sembra de les cucurbitàcies, carbassons i cogombres. Transcorregut un mes o mes i mig en fem una segona sembra, juntament amb les primeres carbasses, melons i síndries. A principi d’abril, quan la temperatura és més suau, directament al terra sembrem la primera tongada de mongeta tendra de mata baixa de la varietat del cuc.
A mitjans d’abril farem una altra sembra de mongeta, aquesta de la mena groga, i, pocs dies després, en temps mitjanament càlid, també sembrarem ravenets, raves negres, gira-sols, blat de moro del queixal per a l’aviram i blat de moro dolç per a nosaltres.
Les patates, després de romandre poc més…