Inici » Les comunitats microbianes,la riquesa biològica del sòl

Les comunitats microbianes,la riquesa biològica del sòl

L’agricultura del sòl viu ens convida a reflexionar sobre la importància de
cuidar el sòl, no sols com a substrat per a les plantes, sinó com a ecosistema
complex i ple de vida, del qual depenen la salut del nostre planeta i la
seguretat alimentària de la humanitat. En aquest article, l’edafòloga Isadora
Schmidt ens explica una mica quins microorganismes hi podem trobar i com
treballen en simbiosi amb les plantes per generar riquesa biològica i vida.
Text i Imatges: Isadora Schmidt, assessora de Terra Viva

Com va dir David Montgomery, geòleg i investigador,“El sòl és el nostre recurs natural més subestimat, menys valorat i, no obstant això,essencial”. Sota els nostres peus existeix tot un univers ocult de microorganismes que treballen incansablement per mantenir la sostenibilitat d’un sistema. Aquests petits titans, invisibles a simple vista, són essencials per a una agricultura sostenible i per a la nostra salut. Tenen un paper fonamental en la descomposició de la matèria orgànica, l’alliberament de nutrients,la fixació de nitrogen i la protecció contra els patògens. Són els arquitectes de sòl, fan possible un sòl esponjós i resilient, milloren la infiltració i la retenció de l’aigua, la seva porositat, l’intercanvi de gasos i també, de pas, fixen carboni estable.

Aquesta història d’amor va començar fa 450milions d’anys, quan les plantes van deixar el seu ecosistema aquàtic per colonitzar la superfície terrestre,però es van trobar un gran problema: les condicions del sòl eren dures i obtenir els nutrients necessaris era tot un desafiament. La solució va ser establir una íntima relació amb aquests microorganismes.

Però qui són exactament aquests microorganismes de què tant sentim parlar? Anomenar tots els microorganismes presents en el sòl seria una tasca titànica, ja que la diversitat microbiana és enorme. S’estima que existeixen bilions de microorganismes per gram de sòl, i només se n’han identificat una petita fracció. A mesura que sorgeixin noves eines o millores tecnològiques, podrem obtenir una fracció nova d’informació per a aquest puzle dinàmic.

La natura, i el sòl en particular, són sistemes complexos i interconnectats. Per comprendre’ls millor,sovint en fragmentem el coneixement en parts més petites i manejables. Aquesta segmentació, alhora que és útil per a l’estudi científic, pot portar-nos a perdre la complexitat i les interdependències que caracteritzen els sistemes naturals.

Quan mirem el sòl podem enfocar-nos en les seves física, química o biologia. En podem analitzar la textura, l’estructura, la composició mineralògica o l’activitat microbiana. Cadascun d’aquests enfocaments ens proporciona informació valuosa, però cap d’ells per separat pot capturar la complexitat del sòl com un sistema complet.

UNA ORQUESTRA QUE HA DE SONAR HARMONIOSAMENT

És important recordar que el sòl és molt més que la suma de les seves parts. És un ecosistema dinàmic en el qual els diferents components interactuen de manera complexa. Els microorganismes interactuen amb les plantes, les quals al seu torn interactuen amb els animals i amb el clima. La matèria orgànica es descompon, els nutrients es reciclen i l’aigua s’infiltra i es filtra a través del sòl.

(…)