Inici » La tracció animal amb boví ofereix possibilitats per feines de precisió

La tracció animal amb boví ofereix possibilitats per feines de precisió

En algunes granges franceses, els bovins són animals de treball amb arreus i guarniments adaptats a l’evolució de les tasques agronòmiques i silvícoles. Aprofitant una visita a Catalunya com a formador d’un curs de l’Escola Agrària de Manresa, l’especialista francès Pascal Durand ens contextualitza aquesta modalitat i ens parla de com s’ha adaptat al llarg del temps per continuar vigent avui dia.

Text: Pascal Durand. Imatge de Laura Roura.

Les vaques són animals molt complets, en el sentit que ens donen directament
llet i carn, i indirectament ens ajuden a proveir-nos de verdures quan treballem la
terra amb el seu esforç. A més, tampoc podem oblidar la seva ajuda per al transport
de materials com la fusta o el fem.

Però escollir les vaques com a animal per treballar va més enllà de la seva funcionalitat; hi ha persones que hi senten més afinitat i s’hi senten més còmodes que no pas treballant amb els cavalls. De fet, són més plàcides i la relació que s’hi estableix
pot resultar més tranquil·litzadora.

En l’escenari actual, optar per la tracció animal s’ha de contextualitzar. Les condicions socials i econòmiques són molt diferents en relació amb l’època en què treballar amb bestiar era habitual i necessari a les finques agràries. Per començar, l’accés a la terra és cada vegada més complicat, rendibilitzar els equips motoritzats en estructures petites també és difícil, i fins i tot disposar d’aliment per a potents animals de treball pot ser tot un repte.

A més a més, els tractors dels nostres avis no són els mateixos que els actuals, ni els equips de tracció animal d’avui no són necessàriament els mateixos que els del segle XIX. I per acabar-ho d’adobar, el clima està desregulat i és menys predictible… Per a adaptar-se a aquests canvis, han hagut de canviar certes tècniques agrònomes i conseqüentment certes eines.

Paral·lelament, el treball amb animals, inclòs el bestiar boví, ja no forma part del nostre entorn quotidià des de la infància; és una reapropiació de raons i coneixements. Hi ha molt per aprendre, per descobrir i per practicar. D’altra banda, aquesta circumstància deixa la possibilitat de considerar aquesta habilitat i coneixement des d’un nou angle (especialment pel que fa a la relació amb els animals). Ja no és un coneixement i un hàbit indiscutible que es transmet, sinó una decisió considerada després de molta
recerca o reflexió.