El cas del ceballot de Ciutadilla, a la Vall del Corb, és l’evidència que una varietat local té potencial per dinamitzar comunitàriament una zona. A partir del reconeixement d’aquesta ceba, s’ha impulsat la conservació del regadiu del poble, s’ha mobilitzat la ciutadania i s’està treballant en la diversificació agrària de la zona. En aquest article, els autors ens expliquen com ha anat la descoberta i quines accions
de divulgació s’han fet per aconseguir l’apropiació popular d’aquest patrimoni.
Text i imatges: Natacha Filippi, Víctor Martínez, Aran Reguant Jové
Recuperar varietats locals és un procés clau per tal de protegir la biodiversitat cultivada i rescatar de l’oblit el patrimoni etnobotànic d’un territori. Són un recurs indispensable per tal d’avançar cap a la sobirania alimentària, i la seva variabilitat genètica les fa encara més necessàries en un context de canvi climàtic accelerat, caracteritzat per condicions climàtiques aleatòries i l’aparició de noves plagues.
A més, poden esdevenir elements centrals de dinamització comunitària. Permeten consolidar vincles i intercanvis a escala d’un poble o d’una zona, fomentar la diversificació agrària, generar circuits curts de comercialització i incrementar l’atractivitat de zones despoblades.
A la Vall del Corb ja existeixen cultius estrelles, com l’all de Belltall o el safrà de Santa Coloma de Queralt, que han permès donar valor a la producció agrària de la zona. Des d’una òptica d’enfortiment comunitari
i de dinamització agroecològica, el projecte Territori de Vincles acompanya, des del 2021, el procés de recuperació de la ceba dolça de Ciutadilla, o ceballot, també a la Vall del Corb.
RECUPERACIÓ COMUNITÀRIA DE LA CEBA DE CIUTADILLA
El procés de redescobriment del ceballot de Ciutadilla té uns inicis que podríem definir com a sorprenents. Sembla que un buit a la memòria havia fet que ningú recordés que aquella ceba gran, de forma eixatada, havia estat la verdadera protagonista de les petites sorts (així s’anomenen els horts a Ciutadilla) que dibuixen el paisatge de la Vall del riu Corb en aquesta raconada, just on conflueix amb la riera del Boixeró.
(…)
Aquest article encara no està disponible al nostre web.
Pots comprar-lo en format digital a https://www.iquiosc.cat/publicacions/agrocultura/96
O bé en format paper a la nostra botiga en línia