Inici » La campanya “Ni greenwashing, ni verins camuflats” denuncia el mal ús del terme ‘agricultura regenerativa’

La campanya "Ni greenwashing, ni verins camuflats" denuncia la falsa agricultura regenerativa

Text: Redacció.

Una cinquantena d’entitats i iniciatives privades estan impulsant una campanya per denunciar l’ús abusiu i fraudulent del terme ‘agricultura regenerativa’. L’acció vol deixar clar que aquesta orientació productiva no utilitza ni herbicides ni altres agrotòxics.

Autor: Gerard Gaya - CREAF

Imatge de Pomona Fruits, finca d’agricultura regenerativa i ecològica. Autor. Gerard Gaya – CREAF.

Associacions, col·lectius i persones a títol individual estan al darrere d’aquesta campanya que vol visualitzar l’ús incorrecte del concepte “agricultura regenerativa” en aliments que s’han produït utilitzant fitosanitaris, herbicides i altres agrotòxics. L’objectiu és estendre la idea que Agricultura Regenerativa Ibérica va definir l’any 2022 i que implica que:

  • No es pot regenerar la terra enverinant-la
  • L’agricultura regenerativa parteix dels principis agroecològics que potencien els processos biològics, i exclou l’ús de químics tòxics per a la vida.


Els impulsors de la campanya denuncien que algunes empreses es volen apoderar del concepte “agricultura regenerativa” per rentar la seva imatge. De fet, l’empresa AENOR, ofereix una certificació destinada a avalar finques d’agricultura regenerativa conforme el model EpigenHealthyBite. Es fixa bàsicament en l’increment de la fertilitat i el microbioma nadiu del sòl, i “un nou equilibri en l’ecosistema sòl-planta”.

Segons Ana Digon, d’Agricultura Regenerativa Ibérica, aquest certificat no inclou conceptes agroecològics i no s’adiu a la idea que el col·lectiu regeneratiu ibèric va consensuar l’any 2022:

● Regenerar, no només conservar
● Millorar la salut del sòl
● Segrestar carboni
● Augmentar la biodiversitat
● Optimitzar la gestió dels recursos
● Millorar la disponibilitat i la qualitat de l’aigua
● Produir aliments saludables per a les persones i l’entorn
● Assegurar el benestar dels animals de granja
● Revitalitzar l’economia i la societat
● Generar ocupació digna i oportunitats en el món rural

El manifest de la campanya exposa que “Qualsevol intent de ‘greenwashing’ és una amenaça directa al treball honest d’aquells que han estat i estan cultivant el futur de forma justa, ecològica i regenerativa”. Els sotasignants demanen que qui utilitzi el terme ‘agricultura regenerativa’ ho faci de manera correcta i transparent, i que no permetin l’ús d’agrotòxics. La recollida de firmes es fa a través d’un formulari google accessible en aquest enllaç >> 

La campanya també s’està portant a les xarxes socials amb les etiquetes #NiGreenwashingNiVenenos #SiLlevaVenenosNoEsRegenerativo

L’entitat Agricultura Regenerativa Ibérica ha continuat treballant en la definició del terme i actualment està col·laborant amb el CREAF per aprofundir i ampliar el consens per a diferents àmbits productius. L’objectiu final és poder-ho portar a la Unió Europea per blindar el concepte i frenar la seva degradació. 

Algunes de les entitats firmants són la Sociedad Española de Agricultura Ecológica y Agroecología, Ecologistas en Acción, Hop!, Regeneration Academy, The Regen Academy i APAEMA entre altres.

 

Agroculturitza't!!

Si t'ha agradat aquest contingut, ajuda'ns a continuar publicant la revista