Inici » Konrad Schreiber porta a Catalunya un nou paradigma de recuperació dels sòls agrícoles

Konrad Schreiber porta a Catalunya un nou paradigma de recuperació dels sòls agrícoles

Malgrat que a Catalunya el seu nom encara és poc conegut entre els ambients dedicats a la producció ecològica, a França el moviment que ha generat s’ha escampat per tot el país.

Per Redacció.

La revista Agrocultura es sustenta gràcies a les aportacions dels seus subscriptors i subscriptores.
Subscriu-te o compra aquest número en format digital a https://www.iquiosc.cat/agrocultura/
O compra’l en format paper a https://botiga.associaciolera.org/
També et pots subscriure en format paper a https://www.agrocultura.org/subscripcio/

Es diu Konrad Schreiber, és fundador de l’Institut d’Agricultura Sostenible (IAD per les seves sigles en francès), i col·laborador d’algunes altres entitats més com La Vache Heurese i Verre de Terre Productions.

El 8 de setembre, Schreiber arribarà a Catalunya convidat per l’associació L’Era i l’Escola Agrària de Manresa en el marc d’una jornada tècnica inèdita que s’ha titulat “Fertilitat del sòl i el trànsit a la sembra directa en horticultura i extensius”.

Les dues entitats creuen que és positiu conèixer de més a prop la proposta alternativa que tant seguiment està tenint al país veí i avaluar les possibilitats d’èxit en els diferents contextos edafoclimàtics del Principat.

La missió del IAD és promoure una agricultura productiva econòmicament i ambientalment. Proposa també reduir l’impacte de l’agricultura intensiva i situar l’agronomia al centre del sistema productiu per donar resposta als problemes ambientals, socials i alimentaris.

Una visió del sòl transgressora

La visió novedosa de Schreiber escau en la manera com activa el cicle del carboni i aconsegueix segrestar-lo al sòl, com arriba a produir més biomassa per unitat de superfície i com activa la microbiologia. Una de les seves frases estel·lars és “Quan els sòls mengen carboni, produeixen nitrogen”. Al seu entendre, si un sòl no produeix, no és per manca de nitrogen sinó perquè la microbiologia està inactiva.

L’aportació de grans quantitats de restes vegetals lignificades és, doncs, un dels pilars del sistema que promou. Però aquesta no és l’única estratègia: cultius de cobertura, cultius associats, gestió d’encoixinats, elecció estratègica de varietats, afinar en la data de sembra o plantació en són d’altres.

Una jornada que promet

La jornada gratuïta, prevista pel dimarts 8 de setembre a Manresa, deixa a mans de Schreiber tot el contingut. Començarà a les 9 del matí i s’allargarà fins les 7 de la tarda. Es podrà seguir en línia i també de manera presencial a les aules que l’Escola Agrària de Manresa té a la Fundació Universitària del Bages.

Durant la seva intervenció, Schreiber introduirà conceptes com “l’espiral de degradació del sòl”, el balanç húmic, l’activació del cicle humus-vegetal, l’oxido-reducció, el desherbatge biològic i les plantes acompanyants.

La traducció al català anirà a càrrec de Charles-André Descombes, exprofessor de l’Escola Agrària i col·laborador habitual.

El programa i el formulari d’inscripcions es poden consultar a https://agora.xtec.cat/ecamanresa/jornades-tecniques/jornades-tecniques-2020/. ✿

La revista Agrocultura es sustenta gràcies a les aportacions dels seus subscriptors i subscriptores.
Subscriu-te o compra aquest número en format digital a https://www.iquiosc.cat/agrocultura/
O compra’l en format paper a https://botiga.associaciolera.org/
També et pots subscriure en format paper a https://www.agrocultura.org/subscripcio/