Inici » Joan Raventós: resiliència i equilibri en fructicultura ecològica

Joan Raventós: resiliència i equilibri en fructicultura ecològica

Als Hostalets de Pierola, en Joan Raventós, pagès des de fa més de 40 anys, ha sabut encaminar la seva finca de
fructicultura ecològica cap a un equilibri productiu on els cultius creixen sans. Ara com ara, la fauna salvatge
és el seu principal maldecap perquè malmet arbres i ni ell ni la resta de pagesia de la zona encara no la poden
combatre de manera efectiva. En aquest article ens descobreix la seva visió holística de la pràctica agrària, la cura
tant personalitzada com és possible per a cada arbre i la incorporació de la comercialització directe en la seva
rutina professional.


Text: Raoul Ferrer Fernández, tècnic agrícola especialista en maneig holístic. Imatges: Redacció

En Joan Raventós és pagès fructicultor des de fa 40 anys i en fa 15 que treballa en producció ecològica als Hostalets de Pierola (comarca de l’Anoia), a 340 metres d’altitud, en una finca de 15 hectàrees, de les quals cinc són d’oliveres de varietat Arbequina, una d’ametllers i la resta de fruiters (presseguers, pomeres, cireres, pruners, perers, nesprers i figueres).

Un pagès filòsof

En Joan ve de família pagesa que es dedicava a la vinya i l’olivera però quan ell va agafar la finca va iniciar la transformació a fruiters en producció integrada i posteriorment la conversió a producció ecològica dels cultius .
Això va ser després dels seus estudis universitaris de filosofia, que durant aquests anys li han ofert una visió holística de l’agricultura més connectada amb la naturalesa i amb els éssers vius.

El seu posicionament davant dels reptes agraris és donar suport als petits productors: “És millor que 10 pagesos portin 100 hectàrees, en comptes que només les porti una sola persona, perquè així es pot oferir una millor qualitat del producte i es preserva millor el territori”. Actualment té la intenció de jubilar-se i no vol que es perdi el projecte agroecològic que ha aconseguit; la previsió és que això no passi perquè en Dani González li agafarà el relleu, en un cas poc vist de relleu generacional extrafamiliar.

En Dani és un jove aprenent de pagès que sempre ha tingut clar que volia tenir el seu projecte agroecològic. Va començar tenint el seu hort i va treballar als planters de Piera, a Cal Planteraire, fins que va conèixer en Joan a través de la seva filla. A partir d’aquí van començar a treballar junts i a aprendre l’un de l’altre fins a l’actualitat: “Estic molt content de tenir en Joan de mestre i tenir el seu suport, i també que em comparteixi tota la seva experiència i coneixements adquirits”.

Prenent el relleu

Paulatinament en Dani ha anat agafant més feines i més responsabilitats dins la finca, sobretot pel (…)

La revista Agrocultura es sustenta gràcies a les aportacions dels seus subscriptors i subscriptores. Està publicada per l’associació L’Era, Espai de Recursos Agroecològics.
Subscriu-te o compra aquest número en format digital a https://www.iquiosc.cat/agrocultura/numero/89
També et pots subscriure en format paper a https://www.agrocultura.org/subscripcio/