Horta sobre sòl viu

L’horta sobre sòl viu o HSV vol regenerar els sòls degradats per l’horticultura intensiva mitjançant una disminució del treball del sòl. Això implicarà una millora de la fertilitat del sòl, gràcies a l’increment de l’activitat biològica, de les taxes d’humus i de la millora de l’estabilitat estructural.

En paral·lel, s’espera una millora en la sanitat del cultiu, l’estalvi d’aigua de reg, la disminució o supressió de la fertilització, bones produccions, la fixació de carboni atmosfèric i per tant balanç positiu pel que fa als beneficis ambientals i negatiu quant a la petjada de carboni.

El mètode consisteix en aportar elevades quantitats de restes vegetals lignificades per fer augmentar, en un període de temps breu, entre un i tres anys, el contingut de matèria orgànica del sòl.

Estem intentant substituir la porositat que aconsegueix la maquinària, per una porositat biològica, promoguda pel treball dels cucs de terra i altres organismes de la xarxa tròfica del sòl.

A més, millorarem l’estructura del sòl gràcies a les glomalines que aporten els fongs com a resultat de la degradació de les restes lignificades.

Després de les aportacions inicials, cal seguir alimentant la biologia del sòl i els cultius amb el que s’anomena “la ració del sòl”, a través d’aportacions anuals de restes, però ja a dosis molt més baixes.

L’assaig s’inspira en el mètode desenvolupat a França anomenat Maraîchage Sol Vivant (MSV), que aplega una xarxa de més de 600 entre horticultors i altra pagesia.

https://www.maraichagesolvivant.fr/qui-sommes-nous/

Demostració de la pràctica de l’horta sobre sòl viu a la Catalunya interior

Entre el 2021 i el 2024 hem participat del projecte ‘Demostració de la pràctica de l’horta sobre sòl viu a la Catalunya interior‘, encapçalat pel Centre Tecnològic Beta UVic-UCC.

Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022

Quins són els avantatges de l’horta sobre sòl viu?

Reducció del consum d’energia per a preparar el sòl

Menor erosió del sòl

Reducció de la compactació del sòl

Increment de l’activitat biòtica

Increment de la matèria orgànica i de l’emmagatzematge de carboni (C) al sòl (menys mineralització de C)

Millora de l’estructura del sòl i de la seva capacitat de retenció d’aigua

Hem de tenir en compte que la llaurada té un efecte negatiu sobre els organismes del sòl, ja que modifica les característiques dels seus hàbitats i les relacions tròfiques entre ells

En què consisteix el projecte `Demostració de la pràctica de l’horta sobre sòl viu a la Catalunya interior`?

`Demostració de la pràctica de l’horta sobre sòl viu a la Catalunya interior` és un projecte de recerca impulsat per l’Associació L’Era, que condueix i encapçala el Centre Tecnològic Beta.

S’inspira en la pràctica innovadora d’un moviment francès que aplega uns 400 pagesos i pageses, anomenat Maraîchage Sol Vivant (MSV

El projecte avalua l’efecte de l’addició de materials vegetals amb un alt contingut en lignina en cultius hortícoles (tomàquet, mongeta i moniato) i, de manera complementària, fa un seguiment de finques hortícoles on ja fa un temps que s’ha implementat aquesta pràctica.

Es preveu fer el seguiment durant dues campanyes agrícoles, ajustant les actuacions segons les avaluacions dels resultats parcials.

Què volem aconseguir?

– Demostrar la viabilitat de la implementació de la pràctica HSV en parcel•les demostratives hortícoles a la finca de can Poc Oli (Escola Agrària de Manresa).

– Demostrar l’efectivitat de la pràctica HSV sobre l’estat físic, químic i biològic del sòl en finques hortícoles on aquesta pràctica ja s’ha implementat amb anterioritat.

– Establir una metodologia de referència pel seguiment i futures implementacions de la pràctica HSV en finques hortícoles.

– Determinar la viabilitat econòmica i la petjada de carboni de la pràctica HSV.

– Difondre les principals característiques i avantatges de la pràctica HSV al territori català i fer un recull d’experiències existents.

Quina part del projecte assumeix l’Associació L’Era?

La nostra associació s’ocupa de l’execució correcte de les pràctiques a aplicar perquè, posteriorment, el Centre Tecnològic Beta pugui fer les anàlisis comparatives concloents.

Si vols estar al corrent d’aquest projecte i els seus resultats, si us plau, inscriu-te al butlletí electrònic mensual, amb informació relacionada amb aquesta i altres activitats de l’agricultura del sòl viu.

Les pràctiques previstes es duran a terme en tres finques certificades en producció ecològica:

– finca can Poc Oli de l’Escola Agrària de Manresa

– finca Circell, a Gurb

– finca Jardí de Collbarra, a Sant Llorenç Savall

Conclusions de l'assaig

En aquesta activitat demostrativa, es va poder observar l’efecte positiu de la pràctica HSV sobre la salut del sòl. Principalment, es va demostrar en dues de les tres finques en què es va aplicar:

– un augment en el contingut de matèria orgànica

un augment de la capacitat de retenció d’aigua

A més, en una de les finques, aquests resultats van anar acompanyats de:

– un increment en l’activitat microbiana,

– major disponibilitat de fòsfor i potassi,

– una aparent major producció del cultiu

més presència de cucs de terra i de diversitat de microorganismes, tot i que el marge de millora encara és molt gran.

També sembla que les millores aportades pel mètode sobre l’estat del sòl i d’altres aspectes de la seva salut són més difícils d’observar quan ja es parteix de nivells acceptables de matèria orgànica i més o menys bon estat general -com és el cas de can Poc Oli, amb més de 25 anys sota maneig ecològic, amb grans incorporacions de compost, encoixinats orgànics, etc.

Cal tenir en compte que els efectes d’aquesta pràctica s’espera que es puguin observar a llarg termini, entre tres i cinc anys o més després de la seva implementació, i fins a superar el que s’anomena “els anys de misèria”. És el període que passa fins que el sòl no agafa una certa autonomia i la porositat mecànica creada per la maquinària és substituïda per la porositat creada per la biologia.

Infografia de les conclusions i de resultats del projecte Demostració de la pràctica de l’horta sobre sòl viu a la Catalunya interior

Si vols, pots estar al corrent d’aquest i d’altres temes similars a través del nostre butlletí mensual. Inscriu-t’hi a través del formulari que trobaràs en aquest enllaç