Inici » Editorial #87 Agroecologia per transformar-se

Editorial #87 Agroecologia per transformar-se

El pròxim mes de maig, el sector agroalimentari ecològic català se cita en el que serà el seu II Congrés. El primer va tenir lloc el 2005 a Mollerussa i va posar sobre la taula els principals reptes de futur a afrontar. Després de tants anys, d’uns quants simposis tècnics entremig, d’un augment significatiu de persones operadores en el sector, de superfície certificada i de volum econòmic, està clar que toca posar-se al dia.

En aquesta ocasió, el Congrés serà el moment culminant del procés participatiu per a l’elaboració del futur Pla d’acció de la producció agroalimentària ecològica 2023-2027. Durant el primer trimestre de l’any, tothom implicat en el sector ha pogut expressar les seves inquietuds i propostes a través de formularis en línia, de les diferents sessions participatives organitzades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i també de les sessions autogestionades per part de diferents entitats.

El repte més important de la producció agrària ecològica, ara mateix, és liderar sense complexos, la transformació de l’àmbit agroalimentari cap a un model ecològic global que, alhora, empenyi cap a una revisió profunda del nostre sistema social. Les produccions agràries estan en condició de compensar les seves emissions de carboni a l’atmosfera, però hem de reduir les emissions dels processos d’elaboració i distribució que porten els aliments a les nostres taules.

Ens en parla de manera contundent la Gloria Guzman que, per cert, ja va ser convidada a presentar ponència en el I Congrés català. Durant tots aquests anys no ha deixat de treballar i de publicar estudis relacionats amb l’agroecologia. L’hem volguda entrevistar per fer-vos arribar les conclusions a què van arribant des del Laboratori Història dels Ecosistemes de la Universidad Pablo de Olavide, de Sevilla. Una d’elles és la necessària recuperació dels secans. Aquells espais que insistim a reinventar amb l’arribada del reg podrien tenir un paper clau per conjugar sostenibilitat i productivitat. No us perdeu l’entrevista.

Assenyalem també el reportatge sobre el nou Cicle Formatiu de Grau Superior d’orientació agroecològica i acció climàtica, en mode dual, que estrenarà l’Escola Agrària de Manresa el mes de setembre. Fa anys que l’Escola hi anava al darrere per donar resposta a la necessitat d’un perfil professional capaç no només de gestionar una finca, sinó també d’incidir en la societat rural on estigui vivint i treballant. I dins el currículum, una perspectiva nova a indagar: l’agrosofia. Segur que tindrem oportunitat de tractar-la en propers números.

La proposta del nou cicle arriba en un moment dolç del centre, ara que fa 50 anys que va començar a donar classes el que seria la primera escola especialitzada en producció agrària ecològica a tot l’Estat. Des d’aleshores s’hi han fet moltíssims cursos i jornades, i també hi ha passat molta gent: des de neorurals a pagesia de tota la vida. L’Escola Agrària de Manresa és un actiu potent del sector i ho vol continuar sent, des de la maduresa que el recorregut li dona i el bagatge que acumula l’equip de mestres i les persones que hi col·laboren habitualment.

Finalment, ara que el dia ja és llarg i les jornades de feina al tros es van estirant, us convidem a aprofitar les petites estones de repòs físic per llegir. Llegiu al sofà o recolzats a un arbre, al vàter o al tren, però no deixeu de llegir i de mastegar mentalment les idees que la lectura us va oferint. I deixeu-vos regirar, qüestionar i reconstruir, perquè la transformació que necessitem comença dins de cadascú de nosaltres. ✿