Inici » Els Premis Eixarcolant reconeixen la recerca etnobotànica

Els Premis Eixarcolant reconeixen la recerca etnobotànica

Text: Redacció.

La tercera edició dels Premis Eixarcolant ha reconegut quatre projectes per a les categories de recerca i emprenedoria. Els dos primers premis estan dotats de 2.000 euros i els dos segons amb 1.000 euros. El Col·lectiu Eixarcolant va lliurar els guardons en una cerimònia que va tenir lloc a Igualada el 13 d’abril.

premis eixarcolant 2025

Els guardonats amb representants del Col·lectiu Eixarcolant, entitat organitzadora dels Premis.

Els Premis Eixarcolant reconeixen projectes d’emprenedoria i projectes de recerca que tenen l’etnobotànica com a eix principal.

En l’edició del 2025, s’han presentat un total de 27 candidatures. Finalment, el primer premi en la categoria d’emprenedoria ha estat per Davinia Bartolomé per al seu projecte “Olivera Corbella: recuperació sostenible i innovació etnobotànica al Bages. En segon lloc, ha quedat el projecte “Cultiu d’espècies fúngiques autòctones”, de Bolet Ben Fet, del grup cooperatiu Teb Verd, SCCL.

Pel que fa a la categoria de recerca, s’ha endut el primer premi el projecte “Registre participatiu comunitari de varietats tradicionals: innovant en la recerca i transferència etnobotànica”, de l’associació valenciana Connecta Natura. I en segon lloc, “Prospecció etnobotànica a la Vall de Camprodon: plats de saviesa”, de la Fundació Comunitària de la Vall de Camprodon.

Un jurat amb reconegut prestigi

La decisió dels projectes premiats ha recaigut en l’expertesa d’un jurat format per professionals en la matèria i amb llarg recorregut, ja sigui en el món acadèmic, de l’emprenedoria, de la recerca i investigació, o el sector empresarial.

Astrid van Ginkel, llicenciada en farmàcia i biòloga especialitzada en etnobotànica, directora de Fitomón; Laura Calvet, doctora en ciències ambientals, especialista en agroecologia i agrobiodiversitat, i investigadora a la UAB i la UOC; Marc Talavera, doctor en biologia especialitzat en etnobotànica i agroecologia, impulsor i president sortint d’Eixarcolant; Robert Savé, doctor en ciències biològiques i investigador emèrit de l’IRTA; Xènia Torres, enginyera tècnica agrícola i responsable del projecte Esporus, banc de llavors de l’associació l’Era; i Montse Parada, doctora en farmàcia especialitzada en botànica i directora tècnica a Algēmica Barcelona.

Els Premis Eixarcolant reconeixen projectes transformadors que poden contribuir a:

  • impulsar el talent i la innovació en el camp de l’etnobotànica;
  • fomentar la recerca de caràcter etnobotànic;
  • reforçar la divulgació dels usos de la vegetació silvestre i de les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals;
  • fomentar l’emprenedoria basada en els usos de la flora local.

La cerimònia d’atorgament es pot visualitzar a través del canal de Youtube del Col·lectiu Eixarcolant

Agroculturitza't!!

Si t'ha agradat aquest contingut, ajuda'ns a continuar publicant la revista