Llegeix Agrocultura aquest hivern

portada revista Agrocultura núm. 98. Hivern 2024-25

El número d’hivern d’Agrocultura ja ha arribat a les bústies de totes les persones sòcies i també subscriptores. Cada tres mesos, et portem a casa articles sobre producció agrària ecològica i agroecologia perquè puguis continuar posant-te al dia. La publicació és una iniciativa de l’associació L’Era per difondre coneixement que ajudi a avançar en temes agroecològics.

En aquesta ocasió et portem una entrevista amb la Pati Homs, de la Cooperativa L’Aresta i autora de l’estudi “La sostenibilitat del cooperativisme agroecològic”. Parlem amb ella sobre si el salt d’escala en el consum agroecològic, i en general en el sector, és suficient i cap on ha portat l’emergència dels anomenats supermercats cooperatius.

També relacionat amb l’àmbit del consum, coneixem la iniciativa de l’Associació Salvatge, que gestiona més d’un centenar d’hectàrees d’oliverar de muntanya sota tres premisses: augmentar la biodiversitat, contribuir a la dinamització socioeconòmica del territori i mantenir-se econòmicament. Per fer-ho, la marca d’oli Salvatge, cerca les persones consumidores més sensibles.

En la secció de ramaderia, ens fixem en les darreres experiències demostratives per reduir la mortalitat neonatal en porcicultura eco. Les primeres setmanes de vida són les més complicades per als garrins en aquesta orientació productiva. D’una banda perquè poden quedar esclafats per la truja i, d’altra banda, perquè el pas de l’alletament a la dieta sòlida altera la immunologia del tracte gastrointestinal, la fisiologia i la microbiota, procés que pot acabar provocant diarrees i fins i tot la mort.

Si tens més vincle amb la ramaderia extensiva, et recomanem l’article sobre silvopastura sostenible que ens porten la Lídia Quevedo i la Sandra Saura. Aquestes dues tècniques del CREAF han estudiat l’estat del silvopastoralisme a Catalunya: a les explotacions que s’hi dediquen, els surten els números? Es practica una pastura que preserva les zones d’especial interès florístic? Quina edat tenen les persones que s’hi dediquen i poden guanyar-s’hi la vida o necessiten treballar a algun altre lloc?

En canvi, si el teu tema d’interès és l’horta, et convé llegir l’article l’article de la Gemma Comella “Com retornar la vida a l’horta?”, que ens parla de l’horta sobre sòl viu i dels resultats de l’experiència demostrativa feta a tres finques de la Catalunya interior. Sembla que mantenir la terra sempre coberta i minimitzar el treball del sòl pot tenir efectes positius quant a l’augment de la fertilitat, de la microbiologia, redueix la petjada de carboni i millora la rendibilitat econòmica.

Si vols, consulta tot el sumari i compra-la en format paper a la nostra botiga en línia >>

O, si ho prefereixes, pots comprar-la en format digital a la plataforma de capçaleres en català iquiosc.cat