Arriba el primer número del butlletí ‘L’agricultura del sòl viu’

Actualment, vivim uns moments importants al món de l’agricultura. D’una banda, el món vegetal sembla que pot ser la salvació enfront del canvi climàtic, com a potent fixador de CO₂ atmosfèric, com a regulador del cicle de l’aigua i purificador d’aquesta, com a reservori de biodiversitat… Però, d’altra banda, l’activitat agrícola i ramadera també és al punt de mira de l’administració i de certs col·lectius pel fet de ser un gran consumidor d’agroquímics, pel fet d’exhaurir la fertilitat natural dels sòls, pel seu consum d’aigua en determinades zones, etc. Fins i tot hi ha qui diu que la ramaderia és la culpable dels gasos d’efecte hivernacle!

 

Trobant un nou camí

Doncs bé, nosaltres creiem que la nostra agricultura ha de prendre un nou camí, amb un canvi en les seves pràctiques, anant cap a tècniques alineades amb la natura. Això porta a plantejar-se qüestions que fan referència a la productivitat dels sistemes agrícoles sense agroquímics i amb menor treball del sòl. Produir més amb menys insums és guanyar el mercat, ja que respon a la demanda de més ecologia i menys químics a l’agricultura. Produir sense treballar el sòl és aturar la pertorbació de l’ecosistema agrícola i preservar la seva millor eina de treball, el sòl fèrtil, el sòl viu.

I per això neix el projecte ESFERA de L’ERA, que ens ha de permetre construir un sistema de cultiu on les plantes seran barrejades i gestionades per a resoldre els problemes següents:

  • Fertilització nitrogenada
  • Desherbatge
  • Estructuració de sòls
  • Compactació

Amb ESFERA es vol posar a sobre la taula la problemàtica de l’agricultura actual i les diferents maneres d’abordar-la. I per a fer-ho, us proposem:

a) teixir una xarxa pagesa organitzada que permeti l’intercanvi d’informació fluida

b) recollir les pràctiques agrícoles de cadascú per sintetitzar-les en unes fitxes i difondre-les al grup

c) informar d’esdeveniments relacionats amb el projecte: encontres territorials i formacions.

 

Fent xarxa

El butlletí del Sòl Viu vol ser el mitjà d’intercanvi d’aquesta informació, vol ser el fil que teixeixi la xarxa pagesa, i al seu torn ve a ser la branca catalana de la iniciativa que ja es duu a terme a França des de fa un temps.

La Vache Heureuse és una entitat francesa que treballa per fer costat als agricultors en el camí de l’agricultura del sòl viu, amb Konrad Shreiber al capdavant. Algunes de les accions que duen a terme des de fa un parell d’anys és l’edició d’uns butlletins periòdics per connectar i difondre pràctiques agrícoles de sòl viu que portin a màximes produccions i mínima necessitat d’insums.

Així, en el butlletí de ‘L’agricultura del sòl viu’ s’hi oferiran articles sobre agroecologia, entrevistes a persones relacionades amb aquest món, enllaços a informació relacionada… Part del contingut provindrà del butlletí dels nostres col·legues francesos, d’altres seran articles que creiem interessants i que ens poden obrir mires i coneixement.

I com no, us convidem a dir-hi la vostra, o millor dit, us demanem que hi digueu la vostra.

Per això som aquí.

Si encara no t’has subscrit al butlletí, pots fer-ho en el formulari que trobaràs en aquesta pàgina >>