Aprèn a fer un bancal lasanya

El bancal lasanya és una pràctica que permet millorar la qualitat dels sols, aportant matèria vegetal als nostres horts i alhora reduir la quantitat d’aigua necessària per conrear els vegetals.

En aquest taller pràctic, participarem en la realització d’un bancal lasanya, aprenent les millores que aporten aquests tipus de bancals, com es fan, quins materials es necessiten, el manteniment posterior, etc.

Activitat gratuïta en col·laboració amb el Parc de la Sèquia

Inscripció prèvia a parcdelasequia.cat o bé al telèfon 938 772 231

Esporus Micromecenatge

Comencem una campaña de micromecenatge!

Avui posem en marxa una campanya de micromecenatge pel banc de llavors d’Esporus a través de la Fundació Triodos.

Amb el projecte titulat “Esporus: llavors locals de qualitat per alimentar el nostre futur“, volem arribar als 2000 € gràcies a les vostres donacions. I si ho aconseguim, la Fundació Triodos augmentarà la quantitat fins a 4500 €.

Podeu fer les vostres donacions a crowdfunding.fundaciontriodos.es

A Esporus treballem de manera artesanal, cuidant cada detall del procés productiu de les llavors. Però quan arriba el moment de l’assecatge, no sempre el temps ens acompanya. Això pot provocar que les llavors no s’assequin correctament, germinin abans d’hora o es danyin en el procés.

Si aconseguim arribar a l’objectiu, podrem comprar un assecador professional, i amb aquest equipament, assegurar que les nostres llavors s’assequen en el moment òptim, evitant qualsevol problema durant el procés.

Per altra banda, si superem la nostra meta, invertirem en altres materials essencials com sedassos o garbells, i així podrem millorar encara més la qualitat de les nostres llavors.

Us necessitem! Cada petita contribució ens acostarà més al nostre objectiu comú: oferir-vos les millors llavors pels vostres horts i jardins.

Podeu fer les vostres donacions en aquest enllaç. Veureu que hi ha unes recompenses molt interessants! A més a més, també podreu desgravar-vos fins a un 80% de l’import de la donació.

Moltes gràcies!

Nova trobada pagesa i demostració de maquinària per regenerar terres d’extensius

Us convoquem a una doble jornada centrada en cultius extensius. Al matí, demostració de maquinària agrícola útil per a la regeneració de sòls en aquest tipus de conreus. Veurem en acció descompactadors, sembradores de sembra directa, l’arada Yeomans, i també desherbadors i un corró laminat (roller-crimper).

I a la tarda, trobada per empoderar la pagesia! L’any passat es van començar a fer una sèrie de trobades pageses al voltant de l’agricultura del sòl viu. Aquesta sessió és la continuació d’aquest seguit de trobades per a promoure la Xarxa de l’Agricultura del Sòl Viu. Té l’objectiu d’empoderar la pagesia, que n’ha de ser el motor. La feina al terròs dona l’experiència, l’expertesa i la saviesa necessàries per a la recuperació de l’agronomia. Tot plegat, sumat al suport tècnic i a les tècniques innovadores, permeten multiplicar els resultats i els referents a nivell territorial.
Parlarem sobre què ens hem de fixar per triar una sembradora de sembra directa que ens vagi bé. Veurem si podem fer lleugeres modificacions per adaptar-la i també quins altres recursos podem utilitzar per descompactar el sòl?

Dijous, 30/5

De 9.45 h a 18.30 h

Matí a Lleida i tarda a l’Escola Agrària d’Alfarràs (pots dinar a l’escola, si vols)

Inscripcions gratuïtes a https://bit.ly/jorn24

Organitza: Escola Agrària de Manresa, en col·laboració amb Associació L’Era, ADV Ecològica de Ponent i Escola Agrària d’Alfarràs.



portada revista Agrocultura número 95

Revista Agrocultura #95

En aquest número d’hivern parlem amb l’Annelies Broekman, especialista en recursos hídrics, celebrem l’efemèride dels 100 anys de l’agricultura biodinàmica, ens fixem en les possibilitats de la vinya a la muntanya mitjana, aprenem a fer envinagrats per conservar aliments de l’hort, descobrim les possibilitats de la llana en el compost i també coneixem la tasca de la Fundació Ferrer Sustainability en projectes de suport social i agricultura regenerativa.

SUMARI

5. Notícies

8. Opinió
L’agricultura regenerativa era una bona idea,
fins que les corporacions se’n van apoderar
Grain.

10. Entrevista
Annelies Broekman:
“Catalunya utilitza un 35% més d’aigua de la que tenim”
Redacció.

14. El bloc d’Esporus
Varietats locals d’enciam, a examen
Xènia Torras.

18. Iniciatives
Connecta Natura: recuperant les varietats tradicionals del nord del País Valencià
Iris Verge Ferrer – Connecta Natura.

21. Amb el peu al tros
Horta regenerativa per a cuines socials
Alba Gros.

24. Transformats
Conserves d’aliments. Els envinagrats
Redacció.

27. Adaptació canvi climàtic
Vinyes a la muntanya mitjana mediterrània:
una peça clau en la resiliència del paisatge
Felicidad de Herralde, Robert Savé, Olfa Zarrouk, Elisenda Sánchez, Inma Funes, Mia Morante, Eduard Pla i Diana Pascual.

32. Biodinàmica
100 anys d’agricultura biodinàmica: l’evolució d’una revolució agrícola conscient
Jordi Querol Gavilan.

35. Recursos ramaders
Compostatge amb llana: de residu a recurs
Sara Lechuga.

38. Publicacions i documents digitals en línia

Nou assaig sobre varietats d’enciam

Al nostre banc de llavors Esporus conservem més de 300 varietats tradicionals. Per conèixer les característiques diferenciadores de cada una d’elles, fem assajos a camp. La primavera i estiu del 2023 vam fer un assaig comparatiu de quatre varietats locals: el meravella, el carxofet, el tres ull i l’orella de ruc. A més, totes elles es van comparar amb una varietat comercial.

Es van mesurar caràcters fenotípics com, el color, la textura, el tipus de cabdell… i també la productivitat, la resistència a l’espigat i la finestra de comercialització.

Aquí pots llegir el document resum dels resultats

Assemblea general de L’Era

El dissabte 17 ens trobem a l’Assemblea General de L’Era
Serà a la masia Davins, al terme de Cardona
Comencem a les 9.45
Els que passem per Manresa, quedem a les 9 al pàrquing de la FUB
https://maps.app.goo.gl/ZjaiEm2vdoyBK66SA
I els que hi aneu directament, aquí l’enllaç de googlemaps per arribar:
https://maps.app.goo.gl/XhuBHGPGTxDmYDeD8
Recordeu que quan acabem ens quedem a dinar en grup compartint el que cadascú porti

Descarrega aquí la convocatòria:

Tertúlia: Adaptar l’hort al canvi climàtic

Els períodes llargs de sequera, les temperatures extremadament altes, les pluges torrencials… Tot plegat fa que haguem d’adaptar la nostra feina a l’hort per poder continuar cultivant i collint alguna cosa. En aquesta activitat gratuïta parlarem de com fer-ho, en una tertúlia oberta a tothom.

De 7 a 9 de la tarda, a la Casa de la Culla de Manresa.

Activitat de la Xarxa d’Horts Socials i Comunitaris.

Inscripcions a https://associaciolera.org/activitats-xarxa-dhorts/

Clica aquí per arribar-hi amb google maps.

El futur de l’agricultura ecològica

L’agricultura ecològica té una història antiga, que ha coexistit amb la humanitat durant segles. En l’actualitat, ens trobem amb una onada d’industrialització i producció massiva que ha desplaçat les pràctiques que eren respectuoses amb la natura, en una agricultura convencional que depèn de químics i pesticides per tal d’impulsar la producció.

A la tertúlia a L’Era del pròxim 17 de gener, debatrem sobre quin futur li espera a l’agricultura ecològica. A partir de les 7 de la tarda.

A la Casa de la Culla, a Manresa. Clica aquí per saber com arribar >>

Aquesta activitat és gratuïta.

En col·laboració amb el Parc de la Séquia de Manresa.