Jornades de neteja de llavors a Esporus

Calendari de les jornades de neteja de llavors Esporus 2024

Participa a les jornades de neteja de llavors a Esporus, el banc de varietats locals de L’Era. T’esperem a les trobades de voluntariat on ens dediquem a collir, seleccionar, extreure, netejar i conservar les llavors de les varietats que tenim a camp, a la finca can Poc Oli de l’Escola Agrària de Manresa.

D’aquesta manera podem mantenir el nostre banc de llavors, on actualment conservem més de 300 varietats locals d’espècies hortícoles majoritàriament.

Consulta en el calendari els dies i les hores de les convocatòries. Fixa’t que l’horari és diferent segons el mes! I si vols, omple el formulari que trobaràs al capdavall de la pàgina https://associaciolera.org/esporus-2/activitats/  per estar al dia de què fem a cada sessió.

La tumakada i la carbassada

Cada any tenim un parell de sessions especials amb el voluntariat que veniu a fer neteja de llavors.  La primera és la Tumakada, un matí dedicat per complet a les varietats locals de tomàquet que tenim plantades.

A primera hora collim els tomàquets assegurant-nos que no barregem els que són de tipus diferents. Després seleccionem els exemplars que s’adiuen més amb les característiques descrites de la varietat. D’aquests tomàquets en traurem la llavor per conservar-la i resembrar-la la temporada vinent. Si vols saber com fem aquest procés, pots mirar el vídeo que tenim penjat al nostre canal de Youtube.

De la resta de la polpa dels tomàquets en farem conserva per endur-nos a casa. Si vols participar de la Tumakada i emportar-te conserva, vine amb pots nets de casa i inscriu-te al formulari d’aquesta pàgina

Si, en canvi, ets més de carbasses, apunta’t el 19 de desembre a l’agenda. Serà la darrera sessió de voluntariat per contribuir a la neteja de llavors d’Esporus. Ja haurem fet les espècies d’estiu i serà el moment de les carbasses, que aguanten mesos en bon estat de conservació. Fixa’t que l’horari és de 4 a 6  de la tarda. Recorda’t d’inscriure’t perquè et puguem avisar si hi ha qualsevol canvi en el programa.

 

La finca de can Poc Oli

Les sessions de neteja de llavors es fan a la finca can Poc Oli, l’espai de pràctiques de l’Escola Agrària de Manresa. L’acord que tenim amb aquest centre educatiu del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ens permet utilitzar parcel·les per a la reproducció de les varietats locals. Gràcies a aquesta col·laboració, l’alumnat dels cicles formatius en agroecologia de l’Escola poden conèixer de primera mà el valor de la biodiversitat cultivada. Esporus és també un espai de pràctiques on acollim les persones que volen venir a fer les hores d’estada a les empreses que exigeixen els seus estudis.

Tothom qui assisteix a les jornades de neteja de llavors rep un enllaç de google maps per poder arribar a la finca. L’accés és fàcil i viable amb un vehicle tipus turisme.