Taller de làctics. Inici: 29 d’octubre

Aprendrem a fer iogurt, mató, quallades, flams, formatge tendre i curat. La Mònica Vidal i el Marc Vives ens ensenyaran la teoria i la pràctica. A més, visitarem una cabreria per aprendre com fan la gestió del ramat, les pastures, com han muntat l’obrador…

El món de l’elaboració de làctics en l’àmbit casolà o de manera artesanal, permet fer d’una manera senzilla i pràctica iogurts, matons, formatges tendres, quallades, flams, etcètera. La Mònica i el Marc ens donaran les pautes bàsiques per a fer-los.
Es veuran també diferents tipus de formatge segons la seva fermentació i es treballarà en l’elaboració pràctica d’algun formatge. Es donarà la informació teòrica de com funciona el procés d’elaboració, fermentació i maduració de formatges, per tal de donar les eines per a fer-s’ho un mateix a casa.
Aquest any farem part del curs a Cal Flequer, on es podrà conèixer de primera mà com és la vida a la cabreria, com es gestiona la granja i el bosc i com es crien les cabres, bo i aprofitant els recursos de la pròpia finca.
Els/les alumnes aprendran fent els seus propis elaborats, tant a l’espai de pràctiques del curs com a casa seva, tastant-los i enduent-se a casa algun dels productes.
Trucs i menges per engrescar-se i llepar-se els dits!

Programa:
1a sessió: 29/10/15. De 16 a 19 h.
La llet. Elaboració de iogurt, quallada i quefir.
Fonaments teòrics de la llet i els seus processos de quallat i  fermentació.
Fonaments teòrics dels tipus de fermentacions per l’elaboració de formatges: la fermentació làctica, la fermentació enzimàtica, etc Elaboració de iogurt, quallada i quefir.

2a sessió: 5/11/15. De 16 a 20 h.
Els curats
Visita a la finca Cal Flequer: es veurà el procés de cria de cabres per a l’obtenció de la llet: gestió de les pastures i alimentació, maneig del ramat, l’obrador, etc
Elaboració de formatges curats a partir de fermentació enzimàtica: formatge de pasta premsada tipus Garrotxa.

3a sessió: 26/11/15. De 16 a 19 h.
Els frescos
Elaboració de formatges de fermentació làctica: formatge tipus quark.
Tipus de formatges segons l’elaboració
Elaboració de quallades, mató i formatge fresc
Anàlisi i tast dels formatges elaborats per els/les alumnes

Professorat:
Mònica Vidal, Tècnica especialista en finques agroecològiques, viticultora i elaboradora de làctics per l’autoconsum.
Marc Vives, ramader i elaborador de formatges de cabra Cal Flequer de Santa Maria d’Oló.

Lloc: La primera sessió es farà a l’Escola Agrària de Manresa. Av. Universitària, 4-6 (Edifici FUB), Manresa. Si estàs consultant el document en línia, clica sobre la ubicació per a l’enllaç a google maps.
La segona i tercera sessions es faran a Cal Flequer, a Santa Maria d’Oló.
Preu: 87 euros. El 30% d’aquest import es pot pagar amb moneda social de l’Ecoxarxa del Bages. Persones associades a L’Era: 78,50 euros. Persones a l’atur, menors de 25 anys, alumnes del cicle formatiu de l’Escola Agrària de Manresa i en el cas de portar un amic/ga al curs: 82,50 euros.

Consulta condicions en el programa: lactics_2015.pdf

Inscriu-te clicant aquí