Què hem de fer davant la grip aviària?

Durant el mes de gener, els agents rurals van detectar la presència del virus que popularment coneixem com a grip aviària en aus salvatges al municipi de Soses (el nom correcte és Influença Aviària d’Alta Patogenicitat). Aquesta situació va comportar que el govern català aprovés mesures per prevenir la difusió d’aquesta malaltia. Les mesures afecten les granges avícoles convencionals, en producció ecològica i també a la cria d’aus per autoconsum.

En general, l’objectiu és evitar que les aus silvestres entrin en contacte amb les aus domèstiques. Per aquesta raó, ara mateix i fins el 20 d’abril, les aus de cria no poden sortir als patis exteriors si no es disposa de xarxes o altres recursos per evitar l’entrada d’aus silvestres.

Segons Sílvia Carné, veterinària de Natruralvet i formadora d’avicultura de l’associació L’Era: “Les aus silvestres són les portadores del virus en qüestió. La malaltia es pot transmetre per l’aire o per les secrecions, és a dir, que hem d’evitar que puguin accedir al pati dels nostres animals o a les seves menjadores o abeuradors. Una bona opció és col·locar una malla ocellera al pati“.

En cas que no tinguem la opció de col·locar malla ocellera al pati, s’han de tenir les aus tancades al galliner. “Si són animals acostumats a sortir a l’exterior, poden arribar a estressar-se i picar-se; per això és positiu oferir-los entreteniments com per exemple blocs per picar, bales d’userda o gra repartit pel terra“, aclareix Sílvia Carné.

Altres precaucions a tenir en compte són:

  • si tenim les gallines tancades al galliner, hem d’aportar una bona ventilació per evitar que es carregui l’ambient, cosa que podria afectar les vies respiratòries de les gallines;
  • minimitzar les visites al galliner;
  • si es tenen diferents lots, fer neteja de calçat cada vegada que entrem i sortim;
  • estar prohibit mantenir ànecs i oques junt amb altres aus de corral;
  • no podem donar aigua a les aus de corral procedent de dipòsits on puguin accedir aus silvestres (sense el tractament adequat);

Segons Sílvia Carné, “en cas que el virus acabés afectant els animals que cuidem, observaríem mortalitat elevada i també crestes blavoses, esternuts, tos, mucositat, diarrees molt líquides…“.

El serotip que ha aparegut en les aus mortes és el H5N1, que és zoonòsic (passa als humans), però amb molt poca probabilitat. A més, la malaltia no es transmet pel consum d’ous ni carn cuits.

Durant la tardor ja s’havien anat detectant casos per tota Europa, fins que a principis de desembre el ministeri va adoptar una sèrie de mesures de prevenció per reduir el risc d’introducció de la malaltia al estat. Només s’aplicaven als municipis d’especial risc, és a dir, zones de pas de les aus migratòries. Però amb la detecció del virus a Catalunya, s’han fet necessàries les mesures restrictives.

Durant la propera sessió en línia Gallines i pollastres: patologies i tractaments, la veterinària Sílvia Carné donarà les pautes a seguir per detectar precoçment les afectacions de salut d’aquestes aus. També repassarà les principals malalties i les mesures de prevenció i els remeis que es poden aplicar, ja sigui per coccidis, àcars, vies respiratòries, picatges i altres com la grip aviària.

Podeu trobar més informació sobre la grip aviària a:

Resolució ACC/14/2022 del 10 de gener, publicat al DOGC del 12 de gener de 2022.

Enllaç del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural