Presentem TornaTerra, un projecte de recuperació de terres abandonades

L’Era participa a través d’Esporus del projecte Torna Terra, una iniciativa conjunta amb L’Arada, MengemBages i el pagès Arnau Vilaseca per poder posar a produir ecològicament terres abandonades i tornar a comercialitzar-ne el fruit.

Torna Terra neix amb la voluntat de poder posar en el mercat de proximitat productes de la terra amb un alt valor social. I ho farà a través de la recuperació de terres abandonades, de l’ús de varietats locals i de la producció ecològica. Però el seu compromís també és amb les persones, i per això escull proveïdors que posen el factor humà davant de tot, com l’Associació AMISOL, que treballa amb persones minusvàlides del Solsonès i que s’han encarregat de confeccionar les etiquetes i caixes per comercialitzar.

L’Arnau Vilaseca és el nou pagès impulsor del projecte i ha aconseguit la certificació ecològica per a la seva finca. Està recuperant l’hort de la Bassa del Coll, a Prades de la Molsosa (Solsonès) i els primers aliments que n’ha tret són la ceba llarga de Berga, la ceba gran i dolça, l’enciam carxofeta, el dels tres ulls, el tomàquet de penjar mallorquí, el tomàquet tísica i el cirereta. Totes les varietats procedeixen del banc de llavors Esporus, de L’Era, que troba amb Torna Terra una manera d’obtenir un retorn per part del consumidor sobre les varietats locals i així poder conèixer com es reben i s’aprecien en l’àmbit de la comercialització. Val a dir que serà un mercat de proximitat, encapçalat per MengemBages, de la cooperativa Frescoop SCCL, que ja ha obert tres botigues a Manresa i posa a la venda sobretot aliments de la comarca del Bages i de Catalunya. Per la seva part, la cooperativa L’Arada s’integra en el projecte cercant la recuperació paisatgística i assessorant en activitats de restauració i de xarxes comercials.

Imagen 134_bodego_750x500

Els pilars de Torna Terra

1. Volem que els nostres productes serveixin per recuperar espais i/o horts abandonats, i poder així crear la xarxa d’espais Torna Terra.

2. Volem que el què plantem siguin varietats locals i que el nostre projecte ajudi a conservar-les, tot multiplicant la llavor per poder generar-ne estoc.

3. Volem que el circuit de venda sigui curt, de proximitat i basat en la confiança.

4. Volem que el producte estigui certificat com a ecològic.

5. Volem que el projecte potenciï el cooperativisme i la creació de xarxes.

6. Volem que el projecte col·labori amb les entitats del territori que treballen amb i per a les persones.

Trobareu tota la informació a tornaterra.cat