.

Maneig i teràpies naturals en ramaderia ecològica. Inici: 24 de febrer

Què necessita el bestiar per a no emmalaltir? En ramaderia ecològica, la salut pren una dimensió holística i depèn en gran mesura de la gestió i el maneig que en fem. Un curs guiat per experts veterinaris i fitoterapeutes.

Homeopatia, fitoteràpia, olis essencials i altres remeis tradicionals

Què necessita el bestiar per a no emmalaltir? En ramaderia ecològica, la salut pren una dimensió holística i depèn en gran mesura de la gestió i maneig que en fem, de les instal·lacions, de l’alimentació, del benestar animal, de la seva integració al medi natural, entre altres factors.
Però què passa quan tenim un problema sanitari? Les teràpies naturals com la fitoteràpia, l’homeopatia i l’ús dels olis essencials, mitjançant tant de la terapèutica moderna com dels remeis tradicionals, seran bones aliades per a sanar l’animal, però com fer-ho?
Al llarg del curs s’intentaran d’aclarir moltes de les incògnites al voltant de les teràpies naturals i com implementar-les a nivell pràctic al bestiar.
Comptarem amb un professorat de luxe, que ens acostarà el món de les teràpies naturals i la seva aplicació a la ramaderia ecològica

Programa:
1a sessió: 24/02/2016
Maneig de la salut i benestar en ramaderia ecològica
Bases dels plans holístics de salut i benestar de forma integrada.
Control i/o prevenció de les diferents afeccions, mitjançant la utilització de procediments no químics de maneig zootècnic, sanitari i higiènic de la ramaderia ecològica i l’agrosistema de la granja pecuària ecològica, en combinació amb teràpies naturals i altres actuacions de control biològic.
Homeopatia zootècnica
Bases i objectius de l’homeopatia aplicada a la ramaderia ecològica com un instrument més del maneig biozootècnic i sanitari del cicle de cria ecològica.
Fonaments holístics de l’enfocament zootècnic per potenciar el control i prevenció de processos i afeccions del bestiar, prenent com a referència l’epidemiologia del territori.
Aplicacions pràctiques en granges ecològiques prenent com a referència els plans homeopàtics que s’estan desenvolupant en granges ecològiques ramaderes.
Professor: Carmelo García, expert en ramaderia ecològica, veterinari expert en medicina holística i teràpies naturals.

2a sessió: 2/3/2016
Plantes per a la salut i nutrició animal: de l’ús tradicional a la constatació científica
Es farà una descripció de les plantes medicinals més utilitzades en animals, els seus principis actius, el paper dels extractes, els usos i les formes d’utilització.
Professora: Àstrid Van Ginkel,  assessora i divulgadora sobre els usos de les plantes, responsable de
http://www.fitomon.com

3a sessió: 9/3/2016
Olis essencials
Experiències en l’aplicació dels olis essencials per a la salut física i emocional de l’animal.
S’exposarà què és un oli essencial, com s’obté, com i perquè té un efecte, la descripció dels més interessants i la forma d’aplicació.
Professora: Àstrid Van Ginkel.

4a sessió: 16/3/2016
Remeis tradicionals
L’etnobotànica i la seva importància en la ramaderia.
L’ús tradicional dels olis i les plantes en ramaderia.
Classe pràctica de preparats i formules magistrals útils en veterinària (gels amb olis essencials, alcohols d’herbes per ruixar, decoccions per a prendre, emplastres, pomades…)
Professora: Judith Ramírez Burgada, presidenta de l’Associació Etnobotànica Rusticana i participant del projecte “Les Remeieres”, dedicat a recollir el saber tradicional de plantes, olis i elaboració de productes naturals amb olis i plantes.

5a sessió: 23/3/2016
Terapèutica de la fitoteràpia i aromateràpia en la ramaderia
Tractaments individuals i col·lectius.
Diferències entre espècies d’animals.
Dosificació, excipients, aplicacions útils i casos pràctics.
Professora: Raquel Servitja, veterinària.

Durada i horari: 20 hores. Dimecres, de les 16 h a les 20 h de la tarda.
Lloc: Escola Agrària de Manresa. Av. Universitària, 4-6 (Edifici FUB), Manresa. Si estàs consultant el document en línia, clica sobre cada ubicació per a l’enllaç a google maps.
Preu: 140 euros. El 30% d’aquest import es pot pagar amb moneda social de l’Ecoxarxa del Bages. Persones associades a L’Era: 126 euros. Persones a l’atur, menors de 25 anys i alumnes del cicle formatiu de l’Escola Agrària de Manresa i en el cas de portar un amic/ga al curs: 133 euros. Consulta condicions en el programa: ramaderia.pdf

Més informació: neus@associaciolera.org / Tel. 938787035

Et pots inscriure clicant aquí.

Comparteix a les teves xarxes socialsShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter