Maneig i profilaxi en el rusc: una altra sanitat és possible

La sanitat és una de les grans assignatures pendents de l’apicultura del nostre país, una disciplina que mal executada repercuteix molt negativament en el desenvolupament productiu de les arnes. Malauradament, encara són molts els apicultors que veuen en la sanitat i en les campanyes sanitàries un entrebanc en el seu dia a dia, prenent-se les obligacions que marca el programa sanitari com un tràngol que cal superar. I això no és així, tot al contrari: la sanitat és cosa de tots, tant dels grans apicultors que tenen uns quants centenars d’arnes, com d’aquells petits abellaires hobbistes que veuen en les abelles un passatemps i una passió.
Text: Esteve Miràngels. Imatges: Ciprian Gheorghe Albine.
Les malalties de les abelles afecten tant les seves formes immadures com els adults; per tant, la seva presència a la colònia n’acaba alterant greument el seu cicle biològic i, d’aquesta manera, també la seva viabilitat. Guarir malalties no és, però, la solució, ja que vivim en un sector ramader on les alternatives farmacològiques són escasses, cares i en molts casos generadores de residus.
Cal, doncs, avançar-nos als paràsits, ser previsors i buscar metodologies on la biologia de l’abella jugui al nostre favor. Durant massa temps hem cregut que en el món apícola els protagonistes més importants érem els apicultors, quan en realitat ho eren les abelles.

Pots llegir al web d’Agrocultura tot l’article: apicultura_61

Si vols, pots comprar la revista en format paper a través de la nostra botiga digital clicant aquí.

Si en canvi la vols comprar en format digital, pots fer-ho a través del portal iquiosc.cat.