L’hort del segon origen

És el llibre inspirat en la pel·lícula Segon origen, acabada d’estrenar. Dara, el pare de la protagonista, li deixa un valuós llegat que serà clau per a la seva supervivència: com cultivar un hort partint de zero. Un manual de primera que podeu comprar a la botiga virtual de L’Era clicant aquí.

Jordi Puig Roca, del consell de redacció de la revista Agrocultura, és l’autor d’aquest llibre inspirat en la pel·lícula Segon origen, dirigida per Carles Porta i basada en el llibre Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo. El film s’ha estrenat aquest passat divendres, 9 d’octubre, a les sales de cinema.

Els protagonistes de la pel·lícula, l’Alba i el Dídac, es troben uns papers escrits pel Dara, pare d’ella i científic especialitzat en el canvi climàtic, que els seran molt valuosos a l’hora de fer un hort per sobreviure després del cataclisme. El llibre L’hort del segon origen està escrit en primera persona. És Dara qui parla a la seva filla Alba indicant-li com es cultiva un hort i ho fa a tall de “manual de supervivència”.

L’hort del segon origen –que duu com a subtítol L’horticultura del futur amb arrels del passat– pretén explicar com l’horticultura, la fructicultura i la cria d’animals que feien els nostres avis, amb els coneixements i les tècniques modernes, poden ser un tresor que ajudi a alimentar les generacions futures d’una manera sana i respectuosa amb l’entorn. Incorpora un inventari inèdit de més de 500 varietats locals catalanes d’hortalisses i fruiters amb consells de com plantar-les, conrear-les, tenir-ne cura i on comprar-ne les llavors.

El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí ha col·laborat amb Segon origen aportant-hi algun dels elements que apareixen a la pel·lícula i ha impulsat la publicació del llibre. El film ha estat coproduït per Antàrtida i Ipac Facto Films, està dirigida per Carles Porta a partir de la idea inicial del desaparegut Bigas Luna, i la protagonitzen Rachel Hurd-Wood, Ibrahim Mané i Sergi López.