Vine a visitar finques franceses el mes d’octubre

L’associació L’Era organitza, per al 25 i 26 d’octubre, una visita tècnica al sud de França per conèixer experiències agrícoles novedoses. El viatge té la col·laboració i el suport de l’Escola Agrària de Manresa.

En total es visitaran cinc finques de diferents municipis. Totes elles tenen en comú la pràctica de l’anomenada agricultura del carboni o del sòl viu. L’objectiu d’aquest sistema és capturar carboni en el sòl o en forma de biomassa en els arbres per contribuir a mitigar el canvi climàtic.

El viatge es farà en cotxes particulars, amb compensació econòmica per al combustible. L’allotjament i la manutenció anirà a càrrec de cada participant i tindrà un cost de 95 euros.

El viatge s’emmarca en el projecte AgroEcoPyr de la mateixa entitat i té el suport del Consorcio de Trabajo de los Pirineos i del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya.

LES FINQUES A VISITAR

André Trives – Finca en Horta sobre Sòl viu (Maraîchage sur Sol Vivant-  MSV)– Elna

https://www.facebook.com/elnepermaculture/

André Trives és un horticultor del sòl viu que practica un mètode agrícola enfocat a promoure la biodiversitat i la salut del sòl. Amb el seu enfocament sostenible, afavoreix la presència de microorganismes beneficiosos, cucs de terra i altres organismes que donen suport a la fertilitat del sòl. Evita l’ús de fertilitzants químics i pesticides, prefereix mètodes naturals de fertilització i control de plagues. Mitjançant la seva acurada rotació de cultius i minimització de les alteracions del sòl, produeix hortalisses saludables, nutritives i respectuoses amb el medi ambient.

Michaël Georget – Domaine Le Temps Retrouvé – Laroque-des-Albères

https://www.culinaries.fr/producteurs/domaine-le-temps-retrouve/

Des dels 15 anys, Michaël Georget ha estat vinculat a la vitivinicultura artesana, lligada a la terra. Les seves vinyes són gestionades de manera biodinàmica i els sòls, que estan coberts de vegetació espontània natural, són el valor més important a protegir. Practicant de la poda suau, també va decidir integrar el cavall en el cor de la seva activitat per acompanyar-lo. Els vins de Michaël Georget són naturals (sense sulfits), vius, intensos i únics.

Domaine des herbiers – Latour-Bas-Elne

https://domainedesherbiers.fr/

En una superfície de més de 70 hectàrees, es produeixen més de 50 herbes aromàtiques fresques i 30 flors comestibles. La finca es troba en plena transició i aposta per la preservació del seu entorn i el seu medi natural mitjançant pràctiques respectuoses (respecte al sòl, a l’aigua, a l’aire, plantació de tanques de biodiversitat, etc.).

Frédéric Bey – Domaine arboricole méditerranéen de la Mer Blanche – Argelès-sur-Mer

https://la-mer-blanche.fr/notre-parti-pris/

Frédéric BEY gestiona aquesta finca fructícola on hi cultiva diversos cítrics, magranes, figuera, figuera de moro, oliveres i altres fruiters. Va iniciar la reconversió a la producció ecològica el 2014 i també hi va integrar un taller de transformació. Les pràctiques de regeneració del sòl li desperten un interès creixent.

Carmen i Christian Soler – GAEC des Albères – Saint-Genis-des-Fontaines

https://doczz.fr/doc/6237951/gaec-des-alb%C3%A8res—la-bio-dans-l-aude

Carmen i Christian Soler són fructicultors ecològics (préssec, cirera i albercoc) a una finca de 19 hectàrees. Són pioners a la comarca per les seves pràctiques ecològiques i regeneratives en preservar la salut del sòl i protegir els recursos hídrics.

PROGRAMA DEL VIATGE


Si t’interessa, inscriu-te clicant aquí >>

Si vols estar al corrent d’aquesta i d’altres activitats similars, pots inscriure’t al Butlletí de l’agricultura del sòl viu, clicant aquí >>