
El projecte Agroecopyr posarà en contacte la pagesia capdavantera en agricultura del carboni de la Catalunya Nord i la Catalunya Sud i organitzarà visites i formacions per comprendre, validar i difondre les seves aportacions
Versión en castellano a continuación de la versión en catal´án
QUÈ ÉS L´ AGRICULTURA DEL CARBONI?
Ens referim a aquelles pràctiques agronòmiques que aconsegueixen capturar carboni en el sòl o en forma de biomassa en els arbres. Els sistemes alimentaris que sustenten la població del món occidental són els responsables d’un terç de les emissions dels gasos d’efecte hivernacle. L’agricultura i la ramaderia també hi tenen un paper important però els estudis relacionats en aquest aspecte han conclòs que no té per què ser així. És possible retornar el carboni que les activitats agronòmiques alliberen al medi i acumular-lo al sòl o bé en els boscos.
DE QUINES PRÀCTIQUES ESTEM PARLANT?
Estem parlant de reduir la llaurada i el treball del sòl en l’agricultura.
Sempre s’ha llaurat per mineralitzar la matèria orgànica del sòl i posar minerals i altres substàncies a disposició de les plantes i així augmentar la producció.
En el procés, el sòl s’oxida, es destrueix el complex argilo-húmic, s’allibera part de l’aigua retinguda per aquest i per la microbiologia, que disminueix, i part del carboni retingut s’allibera de nou a l’atmosfera en forma de diòxid de carboni. El retorn del carboni en forma de fems no és suficient ni prou efectiu.

I QUÈ PROPOSEM?
Proposem indagar en sistemes que ens permetin sembrar sense llaurar, seguint les passes de l’agricultura de conservació però amb la dificultat afegida que no volem utilitzar herbicides.
Volem continuar fent producció ecològica però necessitem anar més enllà de la certificació normativa.
Tenim ganes d’aprendre i compartir els coneixements del la pagesia que ha posat les seves terres a disposició d’assajos o bé que han estat assajant pel seu compte maneres de treballar diferents.
Imaginem i construïm sistemes agroforestals i ramaders més complexos, on les parcel·les no estan delimitades ni segmentades, sinó que producció llenyosa, extensius, ramaderia i horta poden crear sinergies.
COM HO FAREM?
Aliant-nos amb la contrapart francesa, l’associació Arbre et Paysage 66, una de les pioneres i més avançades en aquesta qüestió a França.
Oferint formació amb experts francesos tant a Catalunya com al Rosselló, amb traducció per fer-ho accessible.
Organitzant visites a banda i banda dels Pirineus per conèixer de primera mà experiències pioneres que estan regenerant els sòls agrícoles a la Catalunya Nord i a la Catalunya Sud.
Finques de cultius extensius, fructícoles, d’horta i agro-ramaderes. Totes elles amb els objectius de fer viable l’activitat econòmica i retornar prou carboni al sòl per restaurar-lo.
Produint un vídeo de síntesi dels moments rellevants de les activitats realitzades per fer més difusió
I TU, QUÈ FARÀS?
Vine i participa de les activitats, totes elles gratuïtes
Connecta’t amb tothom qui participi, comparteix experiències, coneixements, dubtes…
I troba el suport que necessites per fer el camí de la transició cap a l’agricultura del carboni en bona companyia.
Inscriu-te a les jornades clicant sobre la imatge:





Agroecopyr està finançat per la Comunitat de Treball dels Pirineus en la seva convocatòria de microprojectes de cooperació transfronterera.
Versión en castellano
Los avances se multiplican cuando las personas que impulsan técnicas innovadoras comparten sus progresos y los difunden.
El proyecto Agroecopyr pondrá en contacto el campesinado líder en agricultura del carbono de la Catalunya Norte y la Catalunya Sud y organizará visitas y formaciones para comprender, validar y difundir sus aportaciones.
¿QUÉ ES LA AGRICULTURA DEL CARBONO?
Nos referimos a aquellas prácticas agronómicas que logran capturar carbono en el suelo o en forma de biomasa en los árboles. Los sistemas alimentarios que sustentan a la población del mundo occidental son los responsables de un tercio de las emisiones de los gases de efecto invernadero. La agricultura y la ganadería también desempeñan un papel importante pero los estudios relacionados en este aspecto han concluido que no tiene por qué ser así. Es posible devolver el carbono que las actividades agronómicas liberan en el medio y acumularlo en el suelo o en los bosques.
¿DE QUÉ PRÁCTICAS ESTAMOS HABLANDO?
Estamos hablando de reducir la labor y el trabajo del suelo en la agricultura. Siempre se ha labrado por mineralizar la materia orgánica del suelo y poner minerales y otras sustancias a disposición de las plantas y así aumentar la producción.
En el proceso, el suelo se oxida, se destruye el complejo arcillo-húmico, se libera parte del agua retenida por éste y por la microbiología, que disminuye, y parte del carbono retenido se libera de nuevo a la atmósfera en forma de dióxido de carbono. El retorno del carbono en forma de estiércol no es suficiente, ni suficientemente efectivo.
¿Y QUÉ PROPONEMOS?
Proponemos indagar en sistemas que nos permitan sembrar sin labrar, siguiendo los pasos de la agricultura de conservación, pero con la dificultad añadida de que no queremos utilizar herbicidas.
Queremos seguir haciendo producción ecológica, pero necesitamos ir más allá de la certificación normativa.
Tenemos ganas de aprender y compartir los conocimientos del campesinado que ha puesto sus tierras a disposición de ensayos o que han estado ensayando por su cuenta formas de trabajar diferentes.
Imaginemos y construyamos sistemas agroforestales y ganaderos más complejos, donde las parcelas no están delimitadas ni segmentadas, sinó que producción leñosa, extensivos, ganadería y huerta pueden crear sinergias.
¿CÓMO LO HAREMOS?
Aliándonos con la contraparte francesa, la asociación Arbre et Paysage 66, una de las pioneras y más avanzadas en esta cuestión en Francia.
Ofreciendo formación con expertos franceses tanto en Cataluña como en el Rosellón, con traducción para hacerlo accesible.
Organizando visitas a ambos lados de los Pirineos para conocer de primera mano experiencias pioneras que están regenerando los suelos agrícolas en la Cataluña Norte y en la Cataluña Sur. Fincas de cultivos extensivos, frutícolas, de huerta y agro-ganaderas. Todas ellas con los objetivos de hacer viable la actividad económica y devolver el carbono suficiente al suelo para restaurarlo.
Produciendo un vídeo de síntesis de los momentos relevantes de las actividades realizadas para una mayor difusión.
Y TÚ ¿QUÉ VAS A HACER?
Ven y participa de las actividades, todas ellas gratuitas
Conéctate con todo el que participe, comparte experiencias, conocimientos, dudas…
Y encuentra el apoyo que necesitas para hacer el camino de la transición hacia la agricultura del carbono en buena compañía.




Agroecopyr està finançat per la Comunitat de Treball dels Pirineus en la seva convocatòria de microprojectes de cooperació transfronterera.