
L’associació participa des del febrer de 2022 en la Comunalitat Urbana de Manresa, un projecte que s’emmarca en el programa de Comunalitats Urbanes que promou el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.
L’objectiu és crear i reforçar projectes d’ajuda mútua, economies comunitàries i béns comuns urbans, en el marc del Dret a la Ciutat.
Des de L’Era liderem la línia de treball sobre agroecologia i sobirania alimentària. Busquem maneres de donar suport a projectes de base com cooperatives de consum conscient, horts socials i comunitaris, iniciatives d’autoconsum en el regadiu manresà, enxarxament de productores, associacions que promouen la sobirania alimentària, etc.
La Xarxa d’horts socials i comunitaris
Una de les iniciatives estrella del primer any ha estat la creació de la Xarxa d’horts socials i comunitaris de Manresa, que el setembre de 2022 va constituir-se en la primera trobada entre els 7 horts socials i comunitaris que la formen.
Des d’aleshores, s’han trobat sinergies per a facilitar i millorar la feina que es fa als horts (anar a buscar fems, compost o canyes de forma col·lectiva, organitzar cursos sobre temes relacionats, etc.) i s’han fet dues visites obertes a tothom per a visibilitzar la feina i la importància d’aquests horts.
Però, què és un hort social?
Els horts socials compleixen una funció de suport a persones que ho necessiten. L’entitat dinamitzadora de l’hort ofereix uns beneficis (emocionals, formatius o laborals) a persones en una situació similar. Per exemple; aturades, preses, jubilades, en irregularitat jurídica, etc.
I un hort comunitari?
Els horts comunitaris busquen l’autoabastiment d’aliments de les persones que hi participen. Aquestes ho fan compartint un mateix espai i infraestructures i organitzant-se de manera assembleària.
Per què una xarxa d’horts?
Els horts socials i comunitaris són iniciatives imprescindibles en la creació de resiliència urbana perquè, per una banda, treballen la sobirania alimentària i l’empoderament de les persones en saber cultivar el seu propi menjar i, per l’altra, promouen el teixit social, la pràctica del suport mutu i el fet de compartir.
Des de l’enxarxament es pot fer un salt d’escala en aquests aspectes. Per exemple, compartint eines i coneixements entre horts, cooperant per a aconseguir fems o compost de manera conjunta, organitzant jornades de tornalloms o formacions d’interès comú, etc.
En resum, fent més senzill tenir cura de la terra.
Contacta’ns!
comunialitatmanresa.cat
info@comunialitatmanresa.cat
Segueix-nos!
@comunalitatMNRE a Twitter
@comunalitatmanresa a Instagram