Agroecologia a la Comunitat Urbana de Manresa

L’associació participa des del febrer de 2022 en la Comunalitat Urbana de Manresa, un projecte que s’emmarca en el programa de Comunalitats Urbanes que promou el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.

L’objectiu és crear i reforçar projectes d’ajuda mútua, economies comunitàries i béns comuns urbans, en el marc del Dret a la Ciutat.

Des de L’Era liderem la línia de treball sobre agroecologia i sobirania alimentària. Busquem maneres de donar suport a projectes de base com cooperatives de consum conscient, horts socials i comunitaris, iniciatives d’autoconsum en el regadiu manresà, enxarxament de productores, associacions que promouen la sobirania alimentària, etc.

La Xarxa d’horts socials i comunitaris

Una de les iniciatives estrella del primer any ha estat la creació de la Xarxa d’horts socials i comunitaris de Manresa, que el setembre de 2022 va constituir-se en la primera trobada entre els 7 horts socials i comunitaris que la formen.

Des d’aleshores, s’han trobat sinergies per a facilitar i millorar la feina que es fa als horts (anar a buscar fems, compost o canyes de forma col·lectiva, organitzar cursos sobre temes relacionats, etc.) i s’han fet dues visites obertes a tothom per a visibilitzar la feina i la importància d’aquests horts.

Però, què és un hort social?

Els horts socials compleixen una funció de suport a persones que ho necessiten. L’entitat dinamitzadora de l’hort ofereix uns beneficis (emocionals, formatius o laborals) a persones en una situació similar. Per exemple; aturades, preses, jubilades, en irregularitat jurídica, etc.

I un hort comunitari?

Els horts comunitaris busquen l’autoabastiment d’aliments de les persones que hi participen. Aquestes ho fan compartint un mateix espai i infraestructures i organitzant-se de manera assembleària.

Per què una xarxa d’horts?

Els horts socials i comunitaris són iniciatives imprescindibles en la creació de resiliència urbana perquè, per una banda, treballen la sobirania alimentària i l’empoderament de les persones en saber cultivar el seu propi menjar i, per l’altra, promouen el teixit social, la pràctica del suport mutu i el fet de compartir.

Des de l’enxarxament es pot fer un salt d’escala en aquests aspectes. Per exemple, compartint eines i coneixements entre horts, cooperant per a aconseguir fems o compost de manera conjunta, organitzant jornades de tornalloms o formacions d’interès comú, etc.

En resum, fent més senzill tenir cura de la terra.

Contacta’ns!

comunialitatmanresa.cat
info@comunialitatmanresa.cat

Segueix-nos!

@comunalitatMNRE a Twitter
@comunalitatmanresa a Instagram