.

Cria ecològica de porcs a petita escala

Un curs perquè t’atreveixis a engreixar un porc a casa de manera tradicional recollint el coneixement traspassat de generació en generació. Aprendràs com garantir les necessitats de l’animal, com aprofitar-ne la carn i elaborar els teus propis aliments. Els dijous 5, 12 i 19 d’abril.

Tradicionalment, des de sempre s’havien criat porcs a casa, per abastir les necessitats alimentàries de la família. Formava part de les reserves alimentàries que s’allargaven mesos o tot l’any per complementar la resta d’aliments provinents de camps i horts.

Símbol d’aprofitament de tot el que en en surt, el porc està envoltat de ritual i practicitat, de costums, històries i subsistència.

Criar un porc a casa avui dia, també és possible. Però com en moltes altres activitats relacionades amb la vida rural, s’ha perdut el saber de les famílies, que el transmetien de generació en generació.

Així, que en aquest curs us volem donar algunes pautes de com fer-ho. I és que quan es tracta de criar un ésser viu, cal saber quines necessitats tindrà al llarg de la seva vida i com atendre-les correctament. Des de quin és el seu comportament, com han de ser les instal·lacions per acollir-lo, com ha de pasturar, que ha de menjar o quines poden ser algunes de les seves malalties i com s’han d’evitar i tractar en cas que apareguin. I de la normativa què hi diu? Què és el que hem de fer? Qui ho regula?

I per descomptat, com preparar l’animal pel sacrifici i fer les elaboracions més delicioses i saludables.

T’animes a criar algun porc? Vols criar porcs a petita escala i poder elaborar els teus propis aliments? Doncs aquest és el teu curs!

PROGRAMA

Sessió 1: 5/4/2018 Durada: 3 hores

Porcí ecològic en condicions domèstiques i granges de petita capacitat
Races, comportament, instal·lacions, alimentació i sanitat en una producció casolana i de petita capacitat. (Ponent: Lluís Vila, veterinari especialista en porcí ecològic)
Reptes del sector porcí del s.XXI i la situació ambiental i social que representen.
Comportament i benestar animal. Les instal·lacions i espais en una producció casolana i de petita capacitat.

Professor: Lluís Vila, veterinari de Llavora especialista en porc ecològic

Sessió 2: 12/4/2018 Durada: 3 hores

El sacrifici i desfet de la canal de porc ecològic: normativa aplicable, mètodes de sacrifici, les peces de la canal i el seu desfet
El sacrifici i desfet de la canal de porc ecològic: Mesures a prendre abans del sacrifici: granja, transport i escorxador.
Sacrifici: opcions i legislació.
Desfet i peces. Qualitat de la canal i de la carn.

Professor: Ricard Carreras, Veterinari

Sessió 3: 19/4/2018 Durada: 4 hores

L’elaboració de productes artesanals del porc ecològic: Mètodes i processos d’elaboració de productes frescos i curats
Professor; Ricard Josep Llavallol, mestre artesà carnisser, cansalader i xarcuter. Elaborador de productes del porc ecològic.

DATES:Dijous, 5, 12 i 19 d’abril de 2018
HORARI: 1r i 2n dia: de 16 a 19 hores. 3r dia: de 16 a 20 hores.
DURADA: 10 hores
LLOC: l’Escola Agrària de Manresa – Av. Universitària 4 -6 (edifici FUB). Manresa http://goo.gl/maps/i5cDE

PREU: 75€

Consulta el programa en .pdf: porcs_be.pdf

Per inscriure’t, clica aquí

Comparteix a les teves xarxes socialsShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter