Elaboració artesana de làctics

lactics_2017

Com fer a casa iogurt, mató i formatge tendre i curat
El món de l’elaboració de làctics a nivell casolà o de manera artesanal permet poder fer d’una manera senzilla i pràctica iogurts, matons, formatges tendres, quallades, flams, etcètera. La Montse Soler i el Marc Vives ens donaran les pautes bàsiques per a fer-los.
Es veuran també diferents tipus de formatge segons la fermentació i es treballarà en l’elaboració pràctica d’algun d’ells. Es donarà la informació teòrica bàsica de com funciona el procés d’elaboració, fermentació i maduració de formatges per tal de donar les eines per a fer-s’ho un mateix a casa.
Una part del curs serà a Cal Flequer, on es podrà conèixer de primera mà com és la vida a la cabreria, com es gestiona la granja i el bosc i com es crien les cabres, bo i aprofitant els recursos de la pròpia finca.
Els/les alumnes aprendran fent els seus propis elaborats, tan a l’espai de pràctiques del curs com a casa seva, tastant-los i enduent-se a casa algun dels productes.

1a.sessió:  26/10/17
LA LLET. ELABORACIÓ DE IOGURT, QUALLADA I KÈFIR
Fonaments teòrics de la llet i els seus processos de quallat i fermentació
Fonaments teòrics dels tipus de fermentacions per a l’elaboració de formatges: la fermentació làctica, la fermentació enzimàtica, etc Elaboració de iogurt, quallada i quefir
Professora: Montse Soler, pagesa ecològica, ramadera de cabres i elaboradora de formatges.

2a.sessió: 02/11/17
ELS CURATS
Visita a la finca Cal Flequer: es veurà el procés de cria de cabres per a l’obtenció de la llet: gestió de les pastures i alimentació, maneig del ramat, l’obrador, etc
Elaboració de formatges curats a partir de fermentació enzimàtica: formatge de pasta premsada tipus Garrotxa.
Professor: Marc Vives, ramader i elaborador de formatges de cabra Cal Flequer de Santa Maria d’Oló.

3a sessió: 23/11/2017
ELS FRESCOS
Elaboració de formatges de fermentació làctica: formatge tipus quark.
Tipus de formatges segons l’elaboració
Elaboració de quallades, mató i formatge fresc
Anàlisi i tast dels formatges elaborats per els/les alumnes
Professor: Marc Vives, ramader i elaborador de formatges de cabra Cal Flequer de Santa Maria d’Oló.

Durada i horari: 12 hores. De 16 a 20 h.
Lloc: Escola Agrària de Manresa – Av. Universitària 4 -6 (Edifici FUB). Manresa.
La segona sessió es farà a Cal Flequer. Clica aquí per a l’enllaç del punt de trobada en línia.

Preu: 87 euros.
Persones associades a L’Era: 78,50 euros.
Persones a l’atur, menors de 25 anys i alumnes del cicle formatiu de l’Escola Agrària de Manresa i en el cas de portar un amic/ga al curs: 82,50 euros (cal portar targeta inscripció a l’INEM / DNI o document acreditatiu).
Preu amb Ecoxarxa: El 30% d’aquest import es pot pagar amb moneda social de l’Ecoxarxa del Bages (61 euros + 2,6 hores). Cal ser-ne membre (consulta com fer-se’n a: https://abonahora.files.wordpress.com/2011/09/triptic_ecoxarxa.pdf) i tenir hores disponibles per a poder fer l‘intercanvi.

Més informació: neus@associaciolera.org / Tel. 938787035 / 672337305

Condicions:
Si per alguna causa s’hagués de suspendre el curs, els diners avançats podran romandre com a reserva per a inscripcions posteriors, o ser retornats per la via que s’acordi entre l’organització i la persona inscrita.
Si és la persona inscrita la que no pot assistir a l’activitat per alguna causa, només es retornaran els diners avançats si s’avisa abans de l’inici de l’activitat, menys 8€ de despeses de gestió.
Si cal que L’Era emeti una factura de l’import de la inscripció, cal facilitar les dades que hi hagin de constar i avisar abans que s’acabi el curs.
Si realment tens molt interès en fer cursos amb nosaltres i la teva economia no t’ho permet, pots sol·licitar-nos una beca social, basada en retribució alternativa.

També pots tenir aquesta informació en format pdf: lactics_2017.pdf

Per inscriure’t omple el següent formulari. Tingues en compte que després d’omplir el formulari hauràs de fer el pagament a través d’un compte de Paypal o a través d’una targeta bancària. En paral·lel, rebràs un correu electrònic de confirmació on et donem un número de compte on ingressar l’import en el cas que no puguis o no vulguis fer el pagament a través de Paypal (en alguns navegadors, la integració del botó de Paypal no funciona i no s’obrirà).

El teu nom (obligatori)

Els teus cognoms (obligatori)

El teu DNI (obligatori)

Quina és la teva data de naixement? (dia/mes/any)

El teu email (obligatori)

El teu telèfon (obligatori)

La teva adreça postal

El teu poble o ciutat (obligatori)

El codi postal (obligatori)

T'agradaria compartir vehicle amb altres persones que vinguin de la mateixa zona i ens autoritzes a compartir les teves dades amb la resta de l'alumnat del curs? (obligatori)
 No 

Si vols pagar la inscripció en hores d'Ecoxarxa, si us plau anota el teu codi. Tingues en compte que cal que tinguis saldo positiu.

Després d’enviar el formulari se t'obrirà un quadre de diàleg per fer el pagament a través d’un compte de Paypal o a través d’una targeta bancària. En paral·lel, rebràs un correu electrònic de confirmació on et donem un número de compte on ingressar l'import en el cas que no puguis o no vulguis fer el pagament a través de Paypal (en alguns navegadors, la integració del botó de Paypal no funciona i no s'obrirà).
Pots utilitzar aquest requadre per enviar-nos qualsevol comentari.

Comparteix a les teves xarxes socialsShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter